Nieuws

Ontbindende voorwaarden schrappen wel of niet verstandig?

Woningen gaan inmiddels weer als warme broodjes over de toonbank. Om er zeker van te zijn dat het droomhuis ook echt van u is kunt u direct een koopcontract ondertekenen en de ontbindende voorwaarden schrapen. Maar is dat wel verstandig?

Risico’s

De woningmarkt zit alweer geruime tijd in de lift. Waar woningen eerst nog 2 jaar te koop stonden, zijn ze nu soms binnen 2 weken al verkocht. Dat is goed nieuws voor de verkoper. De koper daarentegen heeft het nu wat moeilijker. Niet alleen om dat droomhuis te vinden, maar vooral om het dan ook nog te krijgen. Er zijn meer kapers op de kust en er ontstaan situaties dat er zelfs al boven de vraagprijs wordt geboden.

Kopers verzinnen steeds meer trucjes om de concurrent te snel af te zijn. In sommige gevallen wordt zelfs direct een koopcontract opgesteld en worden de ontbindende voorwaarden achterwege gelaten om zo de verkoper meer zekerheid te geven. Dit brengt echter een aantal risico’s met zich mee.

Redenen opstellen ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden kunnen om diverse redenen worden opgesteld. De meest voorkomende redenen om ontbindende voorwaarden op te stellen zijn:

  • Wanneer het onduidelijk is of de koper de financiering rond krijgt;
  • Wanneer het onduidelijk is of de koper in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie;
  • Wanneer de koper nog wacht op de uitslag van het bouwtechnisch rapport, of deze nog moet aanvragen.

Op het moment dat u ontbindende voorwaarden hebt opgesteld op basis van bovenstaande redenen, kunt u nog steeds onder de koop uitkomen zonder financiële consequenties. Ook als de officiële termijn van drie dagen bedenktijd - welke ingaat op het moment van tekenen van het koopcontract - is overschreden.

Zeker weten

Op het moment dat u dus besluit direct een koopcontract op te laten stellen en de ontbindende voorwaarden achterwege te laten, neemt u een groot risico. Natuurlijk biedt het de verkoper een stuk zekerheid en biedt het u meer garantie dat het droomhuis ook echt van u is. Op deze manier geeft u de concurrentie geen kans. Maar het weegt vaak niet op tegen de financiële risico’s.

Ontbindende voorwaarden zijn er niet voor niets. Schrap deze daarom alleen als u zeker weet dat de financiering van de woning geen probleem is en u de bouwtechnische staat van het huis kent, mocht u daar vraagtekens bij hebben. U wilt immers niet aan een koop vastzitten waar u achteraf spijt van krijgt.